Bine ai venit Vizitatorule  
 
IMPORTANT
Detalii despre Concursul național FDE, 2019
publicat la 2019-08-20
[ citeşte ]
Tabăra de meșteșuguri "Tradiții clujene" 2019
publicat la 2019-08-19
[ citeşte ]
ANUNȚ Rezultat selecție dosare concurs de proiecte de management
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Clujul, pe podium la Olimpiada meșteșugurilor de la Sibiu
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu pe simezele Palatului Culturii Iași
publicat la 2019-08-05
[ citeşte ]
Expoziția „Iconari clujeni”, deschisă la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
publicat la 2019-07-22
[ citeşte ]
Evenimente tradiționale la sfârșitul săptămânii, la Gădălin și Nadășu
publicat la 2019-07-19
[ citeşte ]
Proiectul internațional „Punți culturale între Banat și Transilvania”
publicat la 2019-07-18
[ citeşte ]
ANUNȚ PUBLIC concurs de proiecte de management organizat pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
publicat la 2019-07-12
[ citeşte ]
Bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor clujene
publicat la 2019-06-25
[ citeşte ]
Festivalul-concurs „Dumitru Sopon”, ediția a VI-a, și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-06-24
[ citeşte ]
Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, la Gilău
publicat la 2019-06-13
[ citeşte ]
Evenimente cultural-educative, la finalul săptămânii, organizate în parteneriat cu CJCPCT Cluj
publicat la 2019-05-31
[ citeşte ]
Olimpiada "Meșteșuguri artistice tradiționale" și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-05-27
[ citeşte ]
Spectacol folcloric, dedicat „Anului Omagial al satului românesc”
publicat la 2019-05-13
[ citeşte ]
Lutierul clujean Nicolae Vădan -„Tezaur uman viu”, omagiat în satul natal, în a doua zi de Paști
publicat la 2019-04-24
[ citeşte ]
FOTOETNOGRAFIA-SALVGARDARE IDENTITARĂ
publicat la 2019-04-16
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu, la Oradea
publicat la 2019-02-25
[ citeşte ]
Întâlnire cu cultura tradițională oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
publicat la 2018-12-19
[ citeşte ]
Salonul ICOANEI ARDELENE, ediția a XIX-a
publicat la 2018-12-14
[ citeşte ]
Cultura tradițională clujeană promovată în Ungaria
publicat la 2018-12-10
[ citeşte ]
Fotografii de excepție, semnate Tordai Ede, prezentate la Cluj-Napoca
publicat la 2018-11-02
[ citeşte ]
Proiectul Națioanal „100 de năfrămuțe”
publicat la 2018-08-29
[ citeşte ]
„Semne peste vreme”, expozitie de fotografie etnografică, dedicată Centenarului Marii Uniri
publicat la 2018-08-22
[ citeşte ]
Ministerul Culturii a acordat titlul de Tezaur Uman Viu lutierului clujean Nicolae Vădan
publicat la 2018-08-03
[ citeşte ]
Două CD-uri cu muzică instrumentală maghiară și romanes, lansate de CJCPCT Cluj
publicat la 2017-11-22
[ citeşte ]
De departe, din Ceruri şi din Străbuni, Muzica lui Mugurel Scutăreanu: POVESTEA CERBILOR
publicat la 2015-10-28
[ citeşte ]
POVESTEA LEMNULUI
publicat la 2015-02-26
[ citeşte ]
Formatii instrumentale traditionale din judetul Cluj
publicat la 2013-03-15
[ citeşte ]
CERCETĂTORI ŞI SCRIITORI AI FOLCLORULUI COREGRAFIC DIN TRANSILVANIA
publicat la 2013-03-05
[ citeşte ]
ARHIVA AUDIO și VIDEO
publicat la 2010-07-27
[ citeşte ]
Înapoi

 
Festivalul Cântecului de Cătănie.

Marginalii la Festivalul Naţional al Cântecului de Cătănie, Ediţia a X-a, 8-9 octombrie. Dumitru Fărcaş: “Rar mi-a fost dat să întâlnesc valori atât de apropiate…”
   

          În organizarea Cercului Militar Cluj-Napoca, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi a Librăriei online “Libris.ro”, în zilele de 8  şi 9 octombrie, 2014,  sala de spectacole a Cercului Militar Cluj-Napoca a fost arhiplină cu prilejul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie. Juriul festivalului a avut o componenţă de excepţie, preşedintele său fiind renumitul Dumitru Fărcaş, iar ceilalţi membri, care au dat prestanţă şi credibilitate evenimentului au fost următorii muzicologi, interpreţi de marcă sau redactori de specialitate din mass-media: Gelu Furdui - muzicolog, Maria Marinela Istici – manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dr. Mircea Cîmpeanu - etnomuzicolog, Ovidiu Purdea-Someş – redactor-şef al ziarului “Orizont militar”, Ileana Vieru – muzicolog, realizator de emisiuni la Radio “Antena satelor”, prof. Ramona Preja – de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Referitor la concursul propriu-zis, trebuie menţionat din start faptul că pe parcursul competiţiei finale şi-au confruntat forţele artistice 12 interpreţi, aparţinând majorităţii zonelor etnofolclorice ale ţării, aceştia având vârste cuprinse între 17 şi 62 de ani. Însă, pe lângă spectacolul propriu-zis, oferit de competiţie, toţi cei prezenţi în sala de spectacole a Cercului Militar din Cluj-Napoca au avut prilejul să se delecteze şi cu microrecitalurile interpreţilor Adriana Deaconu, Andreea Chisăliţă, Lucia Potra, Florina Matei, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Mariana Morcan, Nicolae Vicol, Cornelia Ardelean, Ovidiu Purdea-Someş, Maria Golban Şomlea, Dinu Iancu Sălăjanu şi Dumitru Fărcaş. Şi, ca întotdeauna în astfel de situaţii, “greul” a fost dus de Orchestra Profesionistă “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T.Cluj, dirijată de prof. Ovidiu Barteş, care i-a acompaniat pe majoritatea celor care au evoluat pe scenă, concurenţi sau solişti-invitaţi, deopotrivă. Ca un fapt inedit, în deschiderea programului artistic, a fiecărei zile din cele două, de festival, Orchestra “Cununa Transilvană” a interpretat, după cum mărturisea chiar dirijorul său “un aranjament personal al cântecului patriotic <Treceţi batalioane române Carpaţii>, sub forma temei cu variaţiuni”, efectul în rândul publicului fiind covârşitor… De altfel, după decernarea premiilor festivalului, Dumitru Fărcaş făcea, în culise, următoarea remarcă: “Orchestra <Cununa Transilvană>, prin virtuozitatea sa şi a dirijorului Ovidiu Barteş a ridicat cel puţin cu două puncte valoarea artiştilor prezenţi în concurs...“
       Iată, cu o succintă descriere a biografiei lor, în ordinea intrării lor în concurs, numele interpreţilor care şi-au măsurat forţele cu prilejul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie:  Elena Adelia Stanciu – 23 de ani, din Ţara Zarandului, absolventă a Academiei Militare din Sibiu; Ion Chiş – 33 de ani, profesor din Săliştea Sibiului; Lucia Olimpia Guzu – 23 de ani din Poiana Ilvei, jud. Bistriţa-Năsăud; Ancuţa Mădălina Mârza –  20 de ani, studentă, din Reteag, jud. Bistriţa-Năsăud; Daniela Petran – 20 de ani, elevă la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca; Vasilica Larisa Uţă, din Baia-Sprie, absolventă a Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca; Maria Oana Matei – 23 de ani, masterand la Facultatea de Etnologie şi Folclor a Universităţii Bucureşti, originară din Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud; Ana Georgeta Balla – 40 de ani, din Geaca, jud. Cluj; Oana Elisabeta Hoza – 18 ani, originară din jud. Bistriţa-Năsăud, actualmente elev-caporal la Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung; Ana Maria Tomoioagă – 17 ani din Moisei, jud. Maramureş, elevă la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca; Florica Ofelia Hărănguş – 62 de ani din Câmpina, angajată a Cercului Militar Ploieşti; Alexandru Sahlean – 17 ani, elev la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava. Iar premiile mult râvnite au fost oferite, de către membrii juriului, pe care le menţionăm în ordine crescătoare, următorilor concurenţi: Premiul special “Gen. Gh. Avramescu” – Luciei Olimpia Guzu; Premiul special “Mareşal Constantin Prezan” – Ion Chiş; Premiul special “Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu” – Mădălina Ancuţa Mârza; Premiul III - Oana Elisabeta Hoza; Premiul II – Ana Maria Tomoioagă; Premiul I – Vasilica Larisa Uţă; Trofeul Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie – Oana Maria Matei.
    În pauzele dintre concursul propriu-zis şi microrecitalurile invitaţilor, au avut loc şi două lansări: cea a romanului „Să respir lângă tâmpla ta”, de Ileana Vieru şi cea a CD–ului de cântece de muzică populară, interpretate de Maria Golban Şomlea, cea care a fost şi prezentatoarea festivalului. O notă pronunţată de autenticitate a avut de asemenea evoluţia invitatei speciale a celei de-a doua zile de festival, lelea Victoria Ianoşi, o ţărancă simplă în vârstă de 77 de ani din comuna clujeană Ceanu Mare, înzestrată cu o voce formidabilă. Aceasta a interpretat un impresionant cântec de război, despre destinul tragic al unui militar plecat pe front, care nu s-a mai întors niciodată acasă... La rândul său, Dumitru Fărcaş - în discursul său de după gala laureaţilor - remarcând efortul organizatorilor şi faptul că „nu se fac cu uşurinţă în zilele noastre asemenea manifestări” a ţinut să adauge: „Îi felicit pe cei care s-au aventurat pe altarul acestei bogăţii naţionale, pe care puţine popoare se mândresc că-l au!” Iar ceva mai târziu, după lăsarea cortinei, muzicianul a concluzionat: „ Este un gest de mare respect, de cinstire şi recunoaştere a istoriei şi a valorilor militare care au <ars> în foc şi în războaie pentru ţara lor, pentru neamul nostru. Iar calitatea festivalului este la superlativ: rar mi-a fost dat să întâlnesc atâtea valori apropiate, strânse într-un singur loc şi în acelaşi timp. Le-aş fi dat tuturor marele premiu – dar concursul este concurs şi doar unul trebuie să câştige trofeul suprem.”    
     
   

 

 

publicat la 14.10.2014
de Sorin Grecu
[ Contact ]
 
 
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
,,Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai”, Florești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
© 2009-2016 traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: Studio One