Bine ai venit Vizitatorule  
 
IMPORTANT
ANUNȚ Rezultat selecție dosare concurs de proiecte de management
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Clujul, pe podium la Olimpiada meșteșugurilor de la Sibiu
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu pe simezele Palatului Culturii Iași
publicat la 2019-08-05
[ citeşte ]
Expoziția „Iconari clujeni”, deschisă la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
publicat la 2019-07-22
[ citeşte ]
Evenimente tradiționale la sfârșitul săptămânii, la Gădălin și Nadășu
publicat la 2019-07-19
[ citeşte ]
Proiectul internațional „Punți culturale între Banat și Transilvania”
publicat la 2019-07-18
[ citeşte ]
ANUNȚ PUBLIC concurs de proiecte de management organizat pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
publicat la 2019-07-12
[ citeşte ]
Bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor clujene
publicat la 2019-06-25
[ citeşte ]
Festivalul-concurs „Dumitru Sopon”, ediția a VI-a, și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-06-24
[ citeşte ]
Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, la Gilău
publicat la 2019-06-13
[ citeşte ]
Evenimente cultural-educative, la finalul săptămânii, organizate în parteneriat cu CJCPCT Cluj
publicat la 2019-05-31
[ citeşte ]
Olimpiada "Meșteșuguri artistice tradiționale" și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-05-27
[ citeşte ]
Spectacol folcloric, dedicat „Anului Omagial al satului românesc”
publicat la 2019-05-13
[ citeşte ]
Lutierul clujean Nicolae Vădan -„Tezaur uman viu”, omagiat în satul natal, în a doua zi de Paști
publicat la 2019-04-24
[ citeşte ]
FOTOETNOGRAFIA-SALVGARDARE IDENTITARĂ
publicat la 2019-04-16
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu, la Oradea
publicat la 2019-02-25
[ citeşte ]
Întâlnire cu cultura tradițională oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
publicat la 2018-12-19
[ citeşte ]
Salonul ICOANEI ARDELENE, ediția a XIX-a
publicat la 2018-12-14
[ citeşte ]
Cultura tradițională clujeană promovată în Ungaria
publicat la 2018-12-10
[ citeşte ]
Fotografii de excepție, semnate Tordai Ede, prezentate la Cluj-Napoca
publicat la 2018-11-02
[ citeşte ]
Proiectul Națioanal „100 de năfrămuțe”
publicat la 2018-08-29
[ citeşte ]
„Semne peste vreme”, expozitie de fotografie etnografică, dedicată Centenarului Marii Uniri
publicat la 2018-08-22
[ citeşte ]
Ministerul Culturii a acordat titlul de Tezaur Uman Viu lutierului clujean Nicolae Vădan
publicat la 2018-08-03
[ citeşte ]
Două CD-uri cu muzică instrumentală maghiară și romanes, lansate de CJCPCT Cluj
publicat la 2017-11-22
[ citeşte ]
De departe, din Ceruri şi din Străbuni, Muzica lui Mugurel Scutăreanu: POVESTEA CERBILOR
publicat la 2015-10-28
[ citeşte ]
POVESTEA LEMNULUI
publicat la 2015-02-26
[ citeşte ]
Formatii instrumentale traditionale din judetul Cluj
publicat la 2013-03-15
[ citeşte ]
CERCETĂTORI ŞI SCRIITORI AI FOLCLORULUI COREGRAFIC DIN TRANSILVANIA
publicat la 2013-03-05
[ citeşte ]
ARHIVA AUDIO și VIDEO
publicat la 2010-07-27
[ citeşte ]
Înapoi

 
.

                                       

                   „Mijloace moderne de păstrare și valorificare ale obiceiurilor tradiționale”
                                                                 

                                                                           ,,În cultură nimic nu trebuie pierdut , totul trebuie transmis şi reînoit “

                                                                                                                                                                                                        Constantin Noica          


             Folclorul cu tradițiile, obiceiurile și portul popular reprezintă comori inestimabile care definesc identitatea unui popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Toate elementele de cultură și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații. Imensul tezaur folcloric cu toate elementele aparținătoare reprezintă reale documente grăitoare privind istoria și cultura unui popor, constituind o componentă valoroasă, o moștenire neprețuită pentru noi ca locuitori ai tării românești. Această moștenire strămoșească trebuie dusă mai departe prin orice mijloace,  deoarece, un popor trebuie să trăiască prin ceea ce lasă fiilor săi.
       Protejarea patrimoniului cultural rural tradițional trebuie să cuprindă o componentă fundamentală, cea a obiceiurilor, datinilor, a cântecelor şi jocurilor populare, a portului şi graiului, a folclorului popular. Educaţia în spiritul preţuirii culturii locale, a dragostei şi respectului pentru creaţia înaintaşilor, pentru civilizaţia materială a familiei şi satului trebuie să devină parte constitutivă a procesului de socializare realizat în şcoală şi familie.
Păstrând şi dezvoltând patrimoniul moral-educativ rural ne apărăm propria noastră identitate, dragostea de frumos, bunătatea, ospitalitatea, omenia, toleranţa, valorile morale făurite de-a lungul timpului prin trudă, suferinţe şi răbdare.
Obiceiurile tradiționale, după cum bine cunoaștem, se împart în două mari categorii: cele care marcheaza diferite evenimente ce se desfășoară de-a lungul anului (sărbători religioase, cele legale, de munca agricolă, de factori de mediu). Acestea vizau viața colectivă a satului, având un caracter public si ciclic.
A doua mare categorie se referă la obiceiurile care atestă diferite momente importante din viața omului, desfășurarea lor fiind legată de momente bine determinate, care nu se repeată de-a lungul vieții acestea fiind: obiceiurile care marchează și vizează cele mai importante momente din viata unui om: nașterea, căsătoria și moartea. Folcloristii numesc astăzi obiceiurile traditionale in legătură cu nasterea, initierea, casatoria si moartea, obiceiuri sau rituri de trecere. In general, nunta, prin desfăsurarea ei ampla si caracterul sarbatoresc si de mare veselie, atrage cea mai mare si cea mai activă participare a colectivitătii.
     Un mijloc și un rol deosebit de important în păstrarea și valorificarea obiceiurilor tradiționale l-ar putea avea chiar școala și toate instituțiile de învățamânt. Așa cum sublinia unul dintre corifeii Scolii Ardelene, Samuil Micu, “obiceiurile străbune sunt păstrate de țărănime”. Scoala Ardeleană scoatea în evidență necesitatea studierii folclorului, care ilustrează valorile si originea însăși a poporului nostru. Cu ajutorul unor proiecte care vizează reconstituirea, conservarea și valorificarea vechilor obiceiuri desfășurate de-a lungul timpului în satul tradițional, în componența căruia pot fi implicați și tinerii ca personaje active, se poate realiza în fapt păstrarea și valorificarea patrimoniului clutural tradițional.
     Copiii și tinerii trebuie îndrumați să-și îndrepte atenția spre fondul străbun de valori artistice și documentare pentru a-l aprofunda, a-l iubi si a-l raspândi, mai departe la următoarele generații. ”Cunoașterea si conservarea valorilor identitare, stimularea interesului tinerilor pentru aceste valori, cultivarea aptitudinilor lor artistice sau mesteșugărești ar putea contribui mult la dezvoltarea personalității umane, la spiritualizarea si socializarea tinerilor, la găsirea unui sens al vieții, a unei motivații existențiale, de care adeseori sunt lipsiți. Într-un cuvânt, putem spune că patrimoniul valorilor identitare românești poate constitui, pentru societatea actuală, o alternativă educațională, artistică, economică, cu un potențial deloc neglijabil, o alternativă si o soluție a unora dintre dilemele, căutările si neîmplinirile contemporane.” 
    O remarcă foarte importantă pe care am făcut-o în timp, este aceea că, transformarea societății rurale într-o societate de consum asemănătoare celei urbane si schimbările demografice fac ca obiceiurile să se piardă sau să nu se mai practice. Multe din obiceiurile tradiționale românești le mai putem întalni doar  în așa zisele  manifestări cultural - tadiționale, exemplu concret ar fi aceea de ”Fii ai satului” unde obiceiurile sunt foarte denaturate, față de cum le găsim descrise  în materialele documentare și în scrierile cercetătorilor, obiceiul devenind doar o manifestare cu caracter de divertisment pentru întreaga comunitate, prierzându-și în totalitate semnifiacția mitologigă.  Populația rurală  actuală trece printr-o emancipare care se afla la marginea prăpastiei ce semnifică pierderea identitătii si  a patrimoniului tradițional românesc. Pentru acest fapt trebuie tras un semnal de alarmă.  Trebuie conștietizat pericolul, acela de a ne pierde identitatea construită cu multă trudă de înaintașii noștrii. Personal cred că implementarea în şcoala generală, a materiei de folclor este imperios necesară, necesar ar fi chiar din gradinită.

      Cele mai moderne tehnici și mijloace de păstrare şi arhivarei a elementelor de patrimoniu național cultural (tradițional) sunt:
•    Fotografia
Document etnografic pertinenent, în relatarea acţinilor cu caracter descriptiv a unor obiceiuri, desfăşurate cu foarte mult timp în urmă.
Presupune următoarele îngrijiri:
Fotografiia se păstrează în bibliteci, în albume foto – care trebuie depozitate orizontal de preferat în cutii căptuşite cu văl neacid.
Negative pe sticlă  - trebuie ţinute fiecare într-o învelitoare de hârtie şi depozitate vertical în cutii căptuşite sau în cutii rezistente cu carton de separare după fiecare 5 plăci.
Negative pentru film –  acestea pot fi depozitate în cartuşe de hârtie sau poliester apoi pot fi puse în cutii;
Fotografii tubate  - acestea trebuie ţinute orizontal în cutiile lor şi apoi depozitate în depozite şi, sau cutii.
Cutiile care conţin material fotografic trebuie aşezate pe rafturi metalice. Acolo unde este posibil, obiectele de aceeaşi mărime trebuie depozitate împreună, amestecarea obiectelor de diferite mărimi poate cauza abraziunea şi spargerea (crăparea). Cutiile nu trebuie umplute la maximum.
Mijloacele de întreţinere a fotografiei amintite mai sus, sunt relatate în 1998 de către Marie-Thérèse Varlamoff, Director al Programului de Prezervare Conservare (PAC) – IFLA, până în 2006. Iniţial, traducerea a fost publicată în paginile revistei Biblos
Astăzi cu ajutorul tehnologiei fotografia veche poate fi arhivată şi digital cu ajutorul scanării. Iar realizarea fotografiilor, beneficează de aparatură foarte performantă, digitală și sofisticată, aparținătoare tehnologiei de ultimă generație.
Înregistrarea audio  
-    Discuri şerloc - acest format de înregistrare audio a fost folosit încă din anul 1890 până aproximativ în anul 1950 când încet, încet discurile de vinil l-a înlocuit.
-    Discuri vinil
-    Suport magnetic
-    Mediul optic – discuri laser
-    CD – ROM.
Astăzi putem vorbi de reportofoane digitale, Ipod, s.a care au o capacitate de stocare mult mai mare a informaţiei, de o calitate superioară tuturor mijloacelor folosite în relatarea sunetului.
•    Înregistrarea video
        În zilele noastre putem beneficia de mijloace performante de înregistrare video + audio, mulţumită tehnologiei foarte avansate, putem vorbi de calitate perfectă în relatarea audio și imagine.
        „Strategia de prezervare preferată pentru următoarea perioadă de timp, este mediu digital principal pentru acces. Politica de filmare este preferată în întregime.Oricum, dezvoltarea rapidă a tehnologiei computerelor, apariţia echipamentelor sofisticate, care pot produce microfilm şi imagini digitale de rezoluţie  înaltă, simultan şi la un cost foarte scăzut şi presiunea exercitată de utilizatori pentru asigurarea accesului, toate acestea vor duce la preferarea tehnologiei digitale”  pentru conservarea şi arhivarea tuturor elementelor de partimoniu cultural, tradiţional  - respectiv a obiceiurilor reconstituie.
     
    
    Păstrare obiceiurilor din folclorul românesc
    Consider că realizarea a cât mai multor reconstituiri ale obiceiurilor arhaice, făcute cu ajutorul unei documentații meticuloase, din materiale științifice de specialitate, realizate de către cercetători remuniți ai folclorului, încă de pe vremea când obiceiurile erau vii, și se celebrau cu sființenie de locuitorii din vetrele satelor. Acest fapt ar putea fi benefic pentru păstrarea și promovarea elementelor de patimoniu cultural imaterial dar și material. Bineînțeles, reconstituirea obiceiurilor, trebuie realizată sub o atentă observație, atestată din punct de vedere științific pentru relatarea, pertinentă a elementelor etnologice, evitându-se astfel introducerea unor alte piese noi ale contemporaneității. Astfel, imortalizarea obiceiurilor reconstituite, se poate conserva în arhive, ca documente de atestare a identității noastre, pentru posteritate.

 

publicat la 19.05.2015
de Morar Breda Ioana
[ Contact ]
 
 
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
,,Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai”, Florești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
© 2009-2016 traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: Studio One