Bine ai venit Vizitatorule  
 
IMPORTANT
Detalii despre Concursul național FDE, 2019
publicat la 2019-08-20
[ citeşte ]
Tabăra de meșteșuguri "Tradiții clujene" 2019
publicat la 2019-08-19
[ citeşte ]
ANUNȚ Rezultat selecție dosare concurs de proiecte de management
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Clujul, pe podium la Olimpiada meșteșugurilor de la Sibiu
publicat la 2019-08-07
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu pe simezele Palatului Culturii Iași
publicat la 2019-08-05
[ citeşte ]
Expoziția „Iconari clujeni”, deschisă la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
publicat la 2019-07-22
[ citeşte ]
Evenimente tradiționale la sfârșitul săptămânii, la Gădălin și Nadășu
publicat la 2019-07-19
[ citeşte ]
Proiectul internațional „Punți culturale între Banat și Transilvania”
publicat la 2019-07-18
[ citeşte ]
ANUNȚ PUBLIC concurs de proiecte de management organizat pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
publicat la 2019-07-12
[ citeşte ]
Bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor clujene
publicat la 2019-06-25
[ citeşte ]
Festivalul-concurs „Dumitru Sopon”, ediția a VI-a, și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-06-24
[ citeşte ]
Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, la Gilău
publicat la 2019-06-13
[ citeşte ]
Evenimente cultural-educative, la finalul săptămânii, organizate în parteneriat cu CJCPCT Cluj
publicat la 2019-05-31
[ citeşte ]
Olimpiada "Meșteșuguri artistice tradiționale" și-a desemnat câștigătorii
publicat la 2019-05-27
[ citeşte ]
Spectacol folcloric, dedicat „Anului Omagial al satului românesc”
publicat la 2019-05-13
[ citeşte ]
Lutierul clujean Nicolae Vădan -„Tezaur uman viu”, omagiat în satul natal, în a doua zi de Paști
publicat la 2019-04-24
[ citeşte ]
FOTOETNOGRAFIA-SALVGARDARE IDENTITARĂ
publicat la 2019-04-16
[ citeşte ]
Fotografii etnografice de premiu, la Oradea
publicat la 2019-02-25
[ citeşte ]
Întâlnire cu cultura tradițională oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
publicat la 2018-12-19
[ citeşte ]
Salonul ICOANEI ARDELENE, ediția a XIX-a
publicat la 2018-12-14
[ citeşte ]
Cultura tradițională clujeană promovată în Ungaria
publicat la 2018-12-10
[ citeşte ]
Fotografii de excepție, semnate Tordai Ede, prezentate la Cluj-Napoca
publicat la 2018-11-02
[ citeşte ]
Proiectul Națioanal „100 de năfrămuțe”
publicat la 2018-08-29
[ citeşte ]
„Semne peste vreme”, expozitie de fotografie etnografică, dedicată Centenarului Marii Uniri
publicat la 2018-08-22
[ citeşte ]
Ministerul Culturii a acordat titlul de Tezaur Uman Viu lutierului clujean Nicolae Vădan
publicat la 2018-08-03
[ citeşte ]
Două CD-uri cu muzică instrumentală maghiară și romanes, lansate de CJCPCT Cluj
publicat la 2017-11-22
[ citeşte ]
De departe, din Ceruri şi din Străbuni, Muzica lui Mugurel Scutăreanu: POVESTEA CERBILOR
publicat la 2015-10-28
[ citeşte ]
POVESTEA LEMNULUI
publicat la 2015-02-26
[ citeşte ]
Formatii instrumentale traditionale din judetul Cluj
publicat la 2013-03-15
[ citeşte ]
CERCETĂTORI ŞI SCRIITORI AI FOLCLORULUI COREGRAFIC DIN TRANSILVANIA
publicat la 2013-03-05
[ citeşte ]
ARHIVA AUDIO și VIDEO
publicat la 2010-07-27
[ citeşte ]
Înapoi

foto: Ghiță Abrudan
 
.

După un articol din Ziarul Făclia

     Debut fericit al celei de a XVII-a ediții a festivalului de folclor “Serbările Transilvane”, ediție ce marchează transformarea festivalului din festival regional în festival internațional. Un lucru așteptat și promis de mult s-a realizat marți, 26 iulie, 2016 în fața publicului și meșterilor populari prezenți în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Este o mare realizare și sperăm ca ea să continue mulți ani de acum încolo. Evenimentul a fost realizat de Fundația Culturală „Etnostar” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca.
     Prima seară a festivalului a fost marcată de prezența ansamblului folcloric din Israel și de recitalul rapsodului Vasile Soporan. Un moment emoționant a fost înmânarea însemnelor distinctive ale Titlului de Cetățean de Onoare al Județului Cluj – „Clujean de onoare” rapsodului Vasile Soporan de către Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vakar Istvan. Recitalul susținut de Marinela Zegrean Istici, descendentă a unei familii în care muzica populară a fost pusă la loc de cinste, a fost unul plin de sensibilitate.
     Chiar dacă în prima zi, ploaia care a căzut pe la amiază amenința să strice deschiderea festivalului, pe scena din Piața Unirii s-au adunat ansambluri foarte valoroase care au încântat publicul, tot mai numeros cu fiecare zi a „Serbărilor Transilvane” și care au prezentat un adevărat regal folcloric pentru clujenii și turiștii aflați în oraș.
     Programul celei de a doua zile a festivalului a debutat cu momentul artistic susținut de ansamblul „Vinteana” din Vințu de Jos, jud. Alba. Perechi de dansatori în frumoase costume specifice zonei ne-au încântat cu Purtate și Hațegane cucerindu-ne prin dinamismul execuției, una mai frumoasă ca cealaltă. Dupa ei au urcat pe scenă membrii ansamblului maghiar „Szarkalab”, al fundației culturale Heltai, adevărați virtuoși ai cântecului și dansului maghiar. Jocuri de la Călata și zona Târnavelor au încântat realmente publicul prezent la spectacol, generos în aplauze și bun cunoscator al cântecelor și jocurilor tradiționale. A doua oră de spectacol a început cu programul ansamblului “Kawkab” din Israel, cei care în prima zi de festival au lăsat o foarte frumoasă impresie prin tinerețea grupului, spectaculozitatea dansurilor și ritmul muzicii. În cea de a doua zi a festivalului ansamblul din Israel a urcat pe scena cu ambiția de a cucerii publicul prin prestația artistică. Și au reușit acest lucru pe deplin. Un program de aprope 40 de minute, executat cu forță și ritm, dansatori au coborât de pe scenă, în fața publicului și au au continuat să danseze, cu o muzică dinamică și antrenantă au obligat publicul la aplauze necontenite pe toată perioada desfășurării programului lor. La final, în aplauzele entuziaste ale celor prezenți, directorul festivalului, domnul Tiberiu Groza, le-a oferit placheta festivalului.
     Apoi au urcat pe scenă cei 40 de artiști ai ansamblului „Augustin Bena” din Alba Iulia care, într-un program de mai bine de-o oră au oferit publicului clujean acel regal folcloric promis prin intermediul partenerilor media. Un program folcloric foarte bine structurat în care orchestra, interpreții și dansatorii au evoluat ca un întreg, vocile tinere împletindu-se cu cele mai experimentate, iar piesele orchestrale și recitalul de nai al dirijorului Alexandru Pal ieșind foarte discret în evidență. Recitalurile interpretilor Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț și Leontina Fărcaș ne-au reamintit frumusețea folclorului de pe Mureș și Târnave, evocindu-ne amintiri despre mari interpreți precum Felician Fărcașu.
     Regalul folcloric al celei de a doua zile a festivalului a fost încununat de programul artistic al ansamblului spaniol “Agrupacion Folklórica Cultural Los Labrantes de Arucas” care a ridicat realmente publicul în picioare. Costume admirabile vechi de peste 300 de ani, o muzică superb realizată de cei peste 20 de muzicanți ai ansamblului și dansurile specifice insulelor Canare, locul de origine al ansamblului, au fost inedite, surprinzătoare și încântătoate pentru toți cei din fața scenei. În aplauzele prelungite ale publicului s-a făcut schimbul de cadouri între organizatori și conducătorii ansamblului și s-a înmânat placheta pentru participarea la festival.

    Cea de a treia zi a festivalului internațional de folclor a debutat sub semnul profesionalismului. Programul artistic la scena festivalului a fost susținut de două dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice profesioniste, „Floricica de la munte” și „Meseșul” cărora li s-a adăugat ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, ansamblu tânăr, din municipiul Cluj-Napoca, ce s-a străduit să se autodepășească într-o companie atât de selectă și profesională. Programul a fost deschis de ansamblul profesionist „Floricica de la munte” care într-o distribuție de 40 de artiști, orchestranți, dansatori și interpreți de folclor, a prezentat timp de o oră, obiceiul de nuntă din Moldova. Dacă în prima zi a festivalului am avut parte de o prezentare excelentă a obiceiului de cununie din Bucovina, în interpretarea ansamblului studențesc „Arcanul” al USV, excelent interpretat împreună cu soliștii Manuela Pohoata și Călin Brăteanu, în ultima zi de festival ansamblul „Floricica de la munte” ne-a reamintit tuturor frumusețea obiceiurilor și jocurilor din Moldova. Pentru această stralucită reprezentație, directoarea artistică a ansamblului nu a făcut rabat de la nici un efort, transportând la Cluj Napoca toată recuzita necesară: lada de zestre, icoane, țoale, ștergare, damigiene, ploști cu țuică și vin, obiecte de uz casnic în casa de la țară. Toate acestea din dorința de a recrea pe scenă, atmosfera caselor moldovenești, tradiționale. Și a fost până la urmă un regal folcloric și în această a treia zi de festival. Nu doar prin prestația componenților ansamblului „Floricica de la munte” cât și prin prestația celorlalte ansambluri care au urcat pe scenă. Ansamblul folcloric „Meseșul” al Centrului de cultură și artă Zalău, laureat al festivalului cu “Trofeul Serbările Transilvane”, la ediția din 2011, a impresionat publicul prin valoarea excepțională a orchestrei, dirijate de Dorel Ciobanu, prin dinamismul jocurilor și spectaculozitatea costumelor. Suitele de jocuri sălăjene sau bihorene au constituit vârful programului artistic al acestui valoros colectiv artistic coordonat de Paula Taloș Pop. Închiderea festivalului, din motive pur organizatorice a revenit ansamblului folcloric „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca, ansamblu care s-a prezentat la această nouă întâlnire cu publicul clujean cu tot ceea ce are mai valoros, suite de jocuri din Chinteni și Câmpia Transilvană, recitaluri muzicale ale interpretilor îndrăgiți, Iulia Bucur și Ioan Dordoi, suitele de jocuri bihorene și codrenești. Premierea ansamblului a fost făcută de prof. Nicolae Gălățean ctitorul Centrului cultural Bistrița și al ansamblului folcloric „Dor Românesc”, un profesionist truditor de aproape 50 de ani în domeniul culturii. Gestul a fost unul simbolic de respect pentru întreaga carieră a domniei sale și pentru prietenia și respectul acordat reciproc în ultimii 15 ani de colaborare.
     Ca de obicei, de 16 ediții încoace, Trofeul „Serbările Transilvane” a fost decernat în ultima zi de festival, unuia dintre ansamblurile participante, pentru întreaga carieră artistică. Anul acesta Trofeul „Serbările Transilvane” a revenit la cea de a treia participare a sa în festival, ansamblului folcloric „Floricica de la Munte” al Centrului de cultură “Carmen Seculare”, director Carmen Elena Năstase.
     Ar trebui menționat faptul că pentru debutul internațional al festivalului au fost prezenți la Cluj Napoca directorii sau reprezentanții Centrelor Judetene pentru Cultura Tradițională: Marinela Zegrean Istici, jud. Cluj, Nicolae Gălățean, jud. Bistrița Năsăud, Daniela Floroian, jud. Alba, Călin Brătean, jud. Suceava, Dedilia Popovici, jud. Piatra Neamt, Daniel Săuca, jud. Sălaj.
     Și cum o minune nu ține mai mult de trei zile, festivalul „Serbările Transilvane” s-a încheiat în cea de a treia seară, în ritmul muzici populare și a aplauzelor publicului iubitor de foclor, ca un vis împlinit.
     De foarte mulți ani promovăm idea organizării la Cluj Napoca a unui festival internațional de folclor care să evidențieze trecutul și potențialul excepțional al orașului în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, bogația și diversitatea ansamblurilor folclorice, peste 20 la număr, care își desfășoară activitatea în municipiu, vocația multietnică și de capitală culturală, nu doar a Transilvaniei ci și a Europei. Și acest vis împlinit se datorește susținerii permanente oferite de Primăria Cluj Napoca, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a partenerilor media Radio Cluj, Radio Renașterea, Radio Someș și ziarul Făclia, dar și sponsorilor Eximtur și Grup Energo Instal. Tuturor se cuvine să le adresăm calde mulțumiri și felicitări pentru contribuția adusă la reușita festivalului. Iar Festivalului Internațional “Serbările Transilvane” să-i urăm „La mulți ani”!

 

publicat la 03.08.2016
de Adriana Andrei
[ Contact ]
 
 
PERMANENT EDUCATION: courses, perfecting classes, information
,,Zestrea tradițiilor clujene”, la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai”, Florești [ Citeşte ] [ Vezi toate ]
Google Ads
© 2009-2016 traditiiclujne.ro®   Worldwide All rights reserved
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Reproducerea materialelor este permisă numai cu permisunea editorului şi menţionarea sursei.
validat w3css     WebDesign şi programare de Nerțan Nicolae - Găzduire web: Studio One